MTU

MTU je jedan od vodećih svjetskih proizvođača velikih dizelskih motora i kompletnih propulzionih sustava. Zajedno sa MTU Onsite Energy, MTU je jedan od vodećih brandova unutar Rolls-Royce Power Systems AG grupacije.
 
MTU proizvodni program je najširi i najmoderniji u sektoru. Pokriva dizel motore kao i kompletne pogonske sustave za brodove, teška poljoprivredna vozila, željeznička i vojna vozila kao i za naftnu i plinsku industriju.

Tijekom 100-godišnje povijesti MTU Friedrichshafen i njegovi prethodnici, uključujući Maybach-Motorenbau GmbH u principu su uvijek bili odgovorni za inovacije i kontinuirano bili na čelu tehnoloških procesa.

Više informacija možete pronaći na www.mtu-online.com.

Uživajte u novom izdanju MTU Report ... gdje možete pronaći novosti iz MTU svijeta...

 


MTU Onsite Energy

Zadovoljstvo nam je uvodno Vam predstaviti našeg principala, tvrtku „MTU Onsite Energy – Augsburg“, Njemačka.

Želja nam je upoznati Vas sa proizvodnim programom, referencama te mogućnostima primjene energetskih modula iz našeg proizvodnog programa. Naime, radi se o sustavima za proizvodnju više vrsta energija koji na temelju proširenih, inteligentnih i inovativnih rješenja, a koristeći pritom plinsku i dieselsku tehnologiju mogu zadovoljiti najširi spektar potreba.


PLIN

Korištenje plina, različitog porijekla, kao energenta koji omogućava proizvodnju električne, odnosno toplinske energije (ili čak i energije hlađenja) uz uporabu naših proizvoda glavna je tema koju Vam želimo predstaviti.

MTU ONSITE ENERGY PLINSKI SUSTAVI. EKONOMIČNI, POUZDANI I EKOLOŠKI

 

Plinom pokretani kogeneracijski MTU Onsite Energy sustavi razvijeni su na 30-godišnjem iskustvu u dizajnu, proizvodnji i podršci.

Razvijanje sustava široke primjene u različitim aplikacijama moguće je uz kompletnu ekspertizu stručnjaka tako da u bilo kojem slučaju potrebe za energijom, bilo za slučaj nužde, za osnovni izvor ili potrebe za električnom i toplinskom energijom istodobno, MTU Onsite Energy može za Vas razviti ekonomičan i pouzdan sustav posebno prilagođen Vašim potrebama.

Posebno želimo istaknuti prednosti korištenja naših kogeneracijskih sustava (CHP Combined Heat and Power):

 • Efikasnost: ušteda do 40% primarne energije u usporedbi sa konvencionalnim sustavima (Slika 1.)
 • Ekonomičnost: niski troškovi ulaganja kroz životni vijek sustava
 • Ekologija: niska emisija ispušnih plinova – do 50% manje CO2 u usporedbi sa konvecionalnim sustavima
 • Lokalna proizvodnja energije: nema gubitaka u transportu (Slika 1.)
 • Neovisnost: zagarantirana opskrba energije u slučaju pada lokalne mreže
 
Slika 1. Usporedba proizvodnji energije po pitanju efikasnosti

Kogeneracijski sustavi MTU Onsite Energy ne daju samo energiju – oni nas oskrbljuju boljom energijom. Superiornost ove tehnologije ima četiri glavne značajke:

Profitabilnost kogeneracijskog postrojenja

Trenutno hrvatska vlada podržava i čak financijski subvencionira kogeneracijske sustave. Stoga uporaba ovih sustava obećava povrat investicije. Naše ekonomske računice demonstriraju potencijal profita korištenjem MTU Onsite Energy kogeneratora.

Smanjenje ispuštanja štetnih plinova

Jedan od glavnih ciljeva današnjice je smanjenje emisije stakleničkih plinova. U usporedbi sa konvencionalnim sustavima proizvodnje enrgije , MTU Onsite Energy kogeneratori omogućuju smanjenje emisije CO2 do 50%.

Redukcija korištenja primarne enrgije

Kogeneracijski sustavi koriste motor sa unutrašnjim izgaranjem za pogon generatora. Toplina koja se oslobađa u procesu izgaranja se preko izmjenjivača topline izdvaja i odvodi do potrošača.
Visoka efikasnost kogeneracijskih sustava omogućava i do 40-postotno smanjenje korištenja primarnih izvora energije u usporedbi sa konvencionalnim postrojenjima.
Visoka efikasnost kogeneracijskih sustava omogućava i do 40-postotno smanjenje korištenja primarnih izvora energije u usporedbi sa konvencionalnim postrojenjima.
 
Neovisan izvor

U područjima gdje nema javne infrastrukture ili je nestabilna, MTU Onsite Energy osigurava neovisan izvor električne i toplinske energije.
Najčešća područja uporabe kogeneratora na prirodni plin su:
 
 • Grijanje stambenih prostora
 • Industrijske lokacije
 • Javne i komercijalne građevine
 • Bolnice
 • Bazeni i vodeni parkovi
 • Isporuka energije hlađenja
   

ENERGETSKI MODULI

Energetski moduli su kompletne jedinice sa motorom, generatorom, izmjenjvačima topline te sustavom upravljanja i nadzora. Svi MTU Onsite Energy energetski moduli moraju proći sveobuhvatni i dugotrajni test prije isporuke. Stranka dobiva kompletno testirani sustav spreman za spjanje i rad. To štedi vrijeme i novac.

MTU Onsite Energy moduli su:
 
 • kompaktni
 • izrađeni po sustavu “ključ u ruke” i spremni za spajanje
 • tvornički testirani
 • dostupni kao otvoreni ili zatvoreni moduli
 • laki za održavanje
Proizvodni program naših agregata (modula) kreće se od 116 kWe pa sve do 2530 kWe električne energije, odnosno 191 kWth pa do 2500 kWth toplinske energije.


BIOPLIN, EKONOMIČAN IZVOR ENERGIJE

Sadašnja proizvodnja energije je većinom fokusirana na fosilna goriva. No njihova limitirana količina kao i negativan utjecaj na okolinu navodi nas na razmišljanje o drugačijim izvorima.
 

OBNOVLJIVA ENERGIJA: “WIN-WIN” SITUACIJA ZA VAS I PRIRODU.


Obnovljivi izvori energije značajnije dolaze u primjenu po cijelom svijetu. Jedan od tih izvora, biomasa, ima visoki potencija da odigra vrlo važnu ulogu u proizvodnji energije u budućnosti – a MTU Onsite Energy kogeneracijski sustavi to realizaraju već danas. Takvi sustavi mogu proizvesti električnu energiju i toplinu iz bioplina, plina od fekalija (kanalizacije) i plina od otpada – ekonomično, ekološki i bez utjecaja na okolinu.

Takvi sustavi dobivaju i vladine poticaje za obnovljive izvore energije te ih u skoroj budućnosti i naša zemlja mora imati u zavidnom broju.

Bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru, MTU Onsite Energy razvija rješenja za svakog klijenta, optimalno prilageđena specifičnim aplikacijama.

Kod recikliranja poljoprivrednog organskog otpada ili kanalizacijskog i otpadnog plina, MTU Onsite Energy uvijek razvija ekonomična i pouzdana rješenja optimizirana i prilagođena specifičnim aplikacijama. 

Princip kogeneracijskog sustava baziranog na bioplinu je jedostavan i genijalan: bioplin se generira kod fermentacije organskog materijala i sakuplja. Nakon toga se koristi za pogon kogeneratora rezultirajući električnom i toplinskom energijom čineći postupak ekonomičnim.

Dobivena električna energija može se koristiti lokalno ali i isporučivati u mrežu. U sklopu procesa generira se toplina kao podproizvod te se može koristiti za zagrijavanje prostora kao i u procesu fermentacije i pasterizacije. Uobičajena količina proizvedene toplinske energije dovoljna je  za zagrijavanje ne samo glavne zgrade već i okolnih.

MTU Onsite Energy sustavi su tehnološki napredna rješenja sa visokim stupnjem električne efikasnosti. Dokazali su svoju pouzdanost, raspoloživost i izdržljivost u mnogobrojnim aplikacijama i stotinama tisuća radnih sati.

Najčeća područja uporabe kogeneratora na bioplin su:

 
 • poljoprivredna dobra (Slika 2.)
 • kanalizacijski sustavi (Slika 3.)
 • odlagališta otpada (Slika 4.)

Slika 2. Princip rada kogeneracijskog postrojenja na bioplin (poljoprivreda)

 

Slika 3. Princip rada kogeneracijskog postrojenja na bioplin (kanalizacijski sustavi)

 

Slika 4. Princip rada kogeneracijskog postrojenja na bioplin (odlagališta otpada)DIESEL

Korištenje fosilnih goriva je ponekad neizbježno za proizvodnju električne energije, a u tom slučaju MTU Onsite Energy nudi kopletne sustave diesel elektroagregatnih riješenja: od kritičnih misija pa do napajanja u nuždi te stalnog napajanja. MTU Onsite Energy agregati pokrivaju širok raspon snaga od 28kVA do 3400kVA
 
MTU Onsite Energy osigurava pouzdano rješenje za proizvodnju električne energije gdje god i kad god pouzdanost treba.
 
Bilo da se radi o backup napajanju za hlađenje i HVAC ili neprekidnom napajanju, za aplikacije kao što su bolnice i podatkovni centri, MTU Onsite Energy je vrlo cijenjen diljem svijeta.
 
Projektirani za iznimne prihvate opterećenja i dinamički odziv, MTU Onsite Energy elektroagregati su idealni za korištenje u osjetljivim okruženjima, kao i pod ekstremnim uvjetima.
 

SVE VRSTE RJEŠENJA ZA SVE VRSTE POSLOVA.


Kupci širom svijeta imaju povjerenja u MTU Onsite Energy da im pruži pouzdanu diesel električnu energiju za širok raspon aplikacija, kao što su:
 
 • Zračne luke
 • Telekomunikacijske kompanije
 • Gradilišta i rudnici
 • Podatkovni centri
 • Vladine zgrade, općine, komunalne i obrazovne institucije
 • Zdravstvene ustanove
 • Proizvodni, komercijalni i industrijski objekti
 • Trgovački centri, hoteli i kasina
 • Postrojenja za obradu vode

 
 


Slika 5. Diesel elektroagregat

 
MTU Onsite Energy diesel elektroagregati osiguravaju pouzdana rješenja za proizvodnju električne energije. Uz nisku potrošnju goriva, duge servisne intervale te niske emisije potpomognuti s više od 60 godina iskustva, naši elektroagregati su dizajnirani za rad.
 
Bilo da se radi o napajanju jedne tvornice ili cijele zajednice, korisniku uvijek treba snaga kojoj može vjerovati.

Uz prirodne katastrofe kao što su suše, potresi, poplave i uragani, uvijek postoji potreba za vraćanjem električne energije u najkraćem mogućem roku. Brzi odziv je također potreban kada je lokalna potrošnja energije neočekivano povećana i stvara velike vršne zahtjeve koje ugrožavaju stabilnost nacionalne ili regionalne mreže. U cijelom svijetu, uključujući udaljene lokacije, kao što su rudarstvo, naftne i plinske bušotine i ruralna područja, MTU Onsite Energy može brzo isporučiti diesel elektroagregatno rješenje uz iznimno malu potrošnju goriva što doprinosi ukupno niskim troškovima.
 


DIESEL ELEKTRANE

Do više od 200 MW, MTU Onsite Energy dizajnira i nudi diesel elektrane po principu ključ u ruke nastojeći uskladiti sve zahtjeve korisnika na projektima kratkoročnog ili dugoročnog napajanja. S više od 60 godina iskustva diljem svijeta u diesel elektroagregatnom inženjerstvu, MTU Onsite Energy pruža podršku u svim fazama projekta, uključujući analizu, projektiranje, implementaciju i puštanje u pogon, te dodatno pruža globalne postprodajne usluge i individualne ugovore o održavanju.
 
 

DIESEL ELEKTRANE… ZA POUZDANO NAPAJANJE.MTU Onsite Energy diesel elektrane su rješenje za kritična i vršna opterećenja i namijenjeni su funkcionirati u teškim uvjetima. Brza isporuka i brza montaža osigurava kontinuiran rad i smanjenu izloženost financijskom gubitku zbog neadekvatne energije. Ovakav odaziv je omogućen zbog naših globalnih proizvodnih mogućnosti, strategije da zadovoljimo zahtjeve diljem svijeta, te MTU Onsite Energy tima specijaliziranog za diesel elektrane.
 
 


Slika 6. Diesel elektranaIme MTU Onsite Energy je također i obećanje: Naša globalna mreža za proizvodnju, prodaju i podršku donosi uspjeh Vašim projektima i osigurava dostupnost pouzdane energije: bilo gdje i u bilo kojem trenutku.

Više informacija možete pronaći na: www.mtuonsiteenergy.com
 

MTU Reporti

2016     2015     2014     2013     2012     2011    ...

opširnije
Ovlašteni servisi

Zastupnik Duing d.o.o. Stupari 18b, 51 216 Viškovo, Hrvatska Tel: 051/683 242 Fax: 051/682-384 www.duing.hr Kontakt osoba: Darko Rakoš, ing. mob: 098/409-902 e-mail: darko.rakos@duing.hr Ovlašteni servisni centri Motortech Consulting d.o.o....

opširnije
Reference

Brodski program Policijski patrolni brod 24m, 2 x 16V 2000 M90 Policijski patrolni brod 14m, 2 x 12V 183 TE72 Policijski patrolni brod 13m, 2 x 6R 183 TE92 Patrolni i SAR brod Lučke Kapetanije 21m, 2 x 12V 183 TE72 Raketna topovnjača 55m, 2 x 16V 538 TB91, 1x Gas...

opširnije
Copyright © 2016. www.duing.hr, Sva prava pridržana